Consument vangt bot bij het afstorten van de alimentatieverplichting bij een bank

Sinds mei 2019 is het wettelijk mogelijk om de afkoopsom van een partneralimentatie ook onder te brengen bij een bancaire aanbieder. Dit was tot voor kort alleen mogelijk bij een verzekeraar.

Korte uitleg over de alimentatielijfrente

In het geval beide echtelieden besluiten om uit elkaar te gaan kan het zijn dat er vrijwillig of vanuit wettelijke regels een alimentatie wordt afgesproken. In veel gevallen wordt bepaald om de afgesproken alimentatie in één keer te betalen. We noemen dit afkopen. Deze alimentatie afkoopsom is voor de betaler ineens aftrekbaar en de bruto uitkeringen worden bij de ontvanger belast.

De alimentatieplichtige of de alimentatiegerechtigde van deze alimentatie afkoopsom kan er ook voor kiezen om met afkoopsom voor de partneralimentatie een lijfrente (lees: periodieke uitkering)  aan te kopen. Degene die de alimentatie moet betalen maakt de afgesproken afkoopsom dan niet rechtstreeks over naar de ex-partner, maar naar een verzekeraar. De verzekeraar gaat vervolgens de periodieke termijnen uitkeren aan de rechthebbende van de partneralimentatie.

Voorwaarden voor deze vorm van partneralimentatie:

  • De afgesproken alimentatie afkoopsom  wordt door de alimentatieplichtige rechtstreeks overgemaakt aan de verzekeraar of een geblokkeerde alimentatie bankrekening;
  • De uitkeringen gaan direct in;
  • De begunstigde van de uitkeringen is de ex-partner. De ex-partner verkrijgt hiermee een zelfstandig recht en is voor de ontvangst van de uitkeringen  niet meer afhankelijk van de alimentatieplichtige;
  • De uitkeringen stoppen bij het onverhoopt overlijden van de begunstigde van de uitkeringen. Voordeel van de bancaire variant is dat als de begunstigde komt te overlijden, het restant van de geblokkeerde bankrekening in de nalatenschap valt. Het geld gaat dus niet verloren. In het geval van een verzekeraar stopt het contract met uitkeren en vervalt het restantsaldo van de verzekering aan de verzekeraar.


Voordelen alimentatie lijfrenterekening t.o.v. de verzekeraar:

  • Mogelijk hogere bruto uitkering bij de bank;
  • In het geval van faillissement valt de waarde bij de bancaire lijfrenterekening onder de bescherming van het Depositogarantiestelsel
  • In het geval van vooroverlijden valt het restsaldo in de nalatenschap. In het geval van de verzekeraar dan gaat de restwaarde van de polis naar de verzekeraar.

 

Tot op heden nog geen keuze voor een alimentatie bankrekening mogelijk!

We zijn nu bijna een jaar verder en het is voor de klant helaas nog steeds niet mogelijk om te kiezen voor een bancaire alimentatie lijfrente. De banken hebben simpelweg gewoon nog geen product hiervoor beschikbaar. De banken zijn hiertoe ook niet verplicht. Zeer waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt omdat het aantal alimentatie aanvragen per jaar bij een verzekeraar worden ingediend niet groot is. Waarschijnlijk is het dan commercieel ook niet zo interessant voor de banken om hier tijd en geld in te investeren.

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)



Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....